fbpx

Verlichting is mooi en heeft een functie

Zonder verlichting zou de woning er heel anders uitzien, na zonsondergang. Ook ruimtes waar geen of nauwelijks daglicht komt zijn nogal schimmig zonder verlichting. Alleen daarom al heeft een lamp een bepaalde functie. Daarnaast brengt hij sfeer en is het mooi meegenomen als hij er zo uitziet dat hij in het interieur past.

Basis, sfeer en functie

Als je een lamp gaat kopen, dan kun je dat om drie redenen doen: omdat een ruimte nu eenmaal verlicht moet worden, omdat je sfeerverlichting wil of omdat licht functioneel nodig is. Kijken we naar de basisverlichting, dan is het belangrijk dat er een regelmatig, diffuus licht verspreid wordt. Dit doe je met eenvoudige oplossingen: plafonnières, wandlampen of spotjes. De sfeerverlichting brengt gezelligheid. Dit doe je bijvoorbeeld met een tafellamp of wandverlichting én met een bron van bijvoorbeeld 25 watt. Ook kaarsen vallen onder sfeerverlichting. Onder functionele verlichting scharen we het spotje op het schilderij of de lamp die het tuinpad verlicht, een lamp die je nodig hebt voor het verrichten van bepaalde handelingen.

Nadenken over verlichting

Over verlichting moet je in de basis van je woning al nadenken. Ga je verbouwen, houd dan rekening met stroom, lichtpunten en het wegwerken van snoeren. Natuurlijk gelden basisregels niet voor elke woning, maar als stelregel kun je aannemen om elke drie meter een lamp te hebben. Is een kamer donker, dan heb je wellicht meer lampen nodig, heeft een kamer veel daglicht, dan kun je met minder lampen af. Sommige hoekjes lenen zich bij uitstek voor een sfeervolle kaars of een lampje met lage wattage. En sommige plekken kunnen maar beter goed verlicht worden, omdat je bijvoorbeeld anders in je handen snijdt tijdens het bereiden van een lekkere maaltijd.

Kunst verlicht

Bij de functionele verlichting noemden we al het lampje op de schilderij. Dit moet je breed zien. Er zijn natuurlijk de traditionele speciale lampjes die bovenaan een schilderijlijst bevestigd kunnen worden, maar je kunt ook een spot op een mooie prent richten. Het is maar net wat bij het kunstwerk én wat in de woning past. Schilderijverlichting heeft als doel de aandacht op jouw mooie kunstwerken richten. En sommige kunstwerken zijn dat meer dan waard.

Lezen bij het lamplicht

Er zijn een aantal bezigheden die je zonder verlichting minder goed kunt doen. Zo is lezen zonder lamp bijna niet mogelijk en kun je in een ruimte die te donker is niet goed werken. Deze verlichting wordt accentverlichting genoemd. Toch is de functie van accentverlichting niet alleen zorgen dat je je handelingen kunt verrichten. Het is ook zo dat deze vorm van verlichting harmonie in de woning brengt. Zou je in je eetkamer alleen maar een lamp hebben die onder de basisverlichting valt, dan krijg je bijna geen sfeer. Accentverlichting helpt je daarbij.

Trendy

Ook qua verlichting zijn bepaalde interieurtrends. Zo is het bijvoorbeeld heel modern om de kamer industrieel in te richten. Hier horen ook industriële, stoere lampen bij. Een andere trend is werken met pure materialen. Ben je daarvan gecharmeerd, dan hangt in jouw woning waarschijnlijk een lamp van ruwstaal of massief hout. Dat laatste is overigens sowieso niet meer weg te denken uit onze interieurs. Daarnaast zien we veel zwart en hergebruikt materiaal. Voor welke lamp je ook kiest: een mooie lamp past in je interieur én is functioneel.

 

Poliptix – wij maken je leven kleurrijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *