fbpx

Tip: hoe maak je dé perfecte reisfoto?

Vakanties staan vaak bol van herinneringen die we graag zo lang mogelijk vast willen houden. Niet voor niets maken we op vakanties zoveel foto’s, dat we uren kunnen terugdenken. De allermooiste foto laten we afdrukken op canvas. Deze hangen we op een prominente plek in huis. Maar hoe maak je nou dé perfecte reisfoto?

Lukraak of weloverwogen

Ga je op vakantie, dan kun je twee soorten foto’s maken: vakantiekiekjes en reisfoto’s. De eerste variant zijn lukraak geschoten foto’s van plekken die we graag onthouden. Ook een foto van je favoriete cocktail en van zomaar een plons in het zwembad horen in deze categorie thuis. Een reisfoto is van een ander kaliber. Een goede reisfoto vertelt een verhaal!

 

Timing is alles

Er zijn een aantal omstandigheden die bijzonder geschikt zijn voor een goede reisfoto. Zo kun je bijvoorbeeld een lokaal persoon fotograferen. Neem de marktkoopvrouw die haar vis verhandelt of de moeder met een kind op haar rug. Laat de mensen niet poseren, neem de foto in een onbewaakt ogenblik. Kijk goed naar wat je in een foto wilt vangen. Neem de tijd voor het in je opnemen van details en bepaal uitvoerig wat de beste positie is. Hiermee is de kans groter dat je een perfecte reisfoto maakt.

Krasvrije foto’s

Maak je reisfoto’s met je smartphone? Daar is niets mis mee. De meeste smartphones hebben een prima camera. Waar je wel op moet letten is dat de lens goed schoon is. Een smartphone heeft nog weleens wat te verduren. We slepen het ding overal mee naartoe, hij zit met regelmaat in je broekzak of wordt achteloos in een tas gegooid. Als de lens goed schoon is, maak je mooiere foto’s, scherper en helderder.

Draai je camera

De meeste beelden lenen zich uitstekend voor verticale fotografie. Toch draaien we niet allemaal onze camera. Veel foto’s worden horizontaal gemaakt. Op zich niets mis mee, maar als je hem later uit wilt snijden, gaat de kwaliteit achteruit. Wil je de foto afdrukken op canvas, dan is verticaal ook een aanrader. Mits je je wanddecoratie op een heel smal muurtje wilt hangen. Uiteraard geldt dat een foto van een mooie oude toren beter horizontaal genomen kan worden. Het komt er eigenlijk op neer dat je voor je de foto maakt al moet bepalen wat mooier is: horizontaal of verticaal.

Uniek!

Voor een bijzondere foto maak je geen foto als iedereen met zijn camera klaarstaat. Het is misschien verleidelijk, maar een foto is meer speciaal als hij uniek is. Probeer dus geheime plekken te vinden, of focus je eens op iets anders. Door goed om je heen te kijken, krijg je oog voor detail. Misschien is die toren niet uniek, maar wel dat ene raam? En misschien is het bollenveld te alledaags, maar een close-up van een bloem juist weer niet?

Reisfoto in je interieur

Voor de perfecte reisfoto aan de muur heb je nog veel meer eisen. Zo kan het belangrijk zijn dat de kleuren op de foto in de kamer passen. Ook de stijl van de foto kan bepalend zijn voor waar je de foto het best op kunt hangen. Bij een robuust interieur past eigenlijk geen kleurrijk Nepalees gewaad. En in een rustige woonkamer hang je wellicht geen foto van een hardloper. Heb je voor je op vakantie gaat al bedacht waar je een foto op wilt hangen? Ga dan bewust voor die muur fotograferen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *