fbpx

Kleine of grote kunst aan de muur

wat is kunst

Wat is kleine en wat is grote kunst? Hebben we het dan over het formaat of over de mate van kunst? Eigenlijk over beiden! Wat klein is, kan klein én groot aan de muur hangen. Wat groot is idem dito. Verwarrend? Misschien wel. Laten we een poging doen het voor je uit te leggen.

Kunst is in alle afmetingen beschikbaar

We beginnen met de daadwerkelijke afmeting van kunst. Hoe groot een kunstwerk is, maakt eigenlijk helemaal niet uit. Je kunt een hartstikke kunstig schilderijtje aan de muur hebben van nog geen tien bij tien. Zelfs nog kleiner is mogelijk! Ook een enorm schilderij kan onder kunst vallen. De conclusie is daarom eenvoudig: aan kunst is geen afmeting verbonden. Het leuke van de standaard kunst die je kant-en-klaar als wanddecoratie kunt kopen, ook in diverse afmetingen te koop is. Zo heb je altijd een passend kunstwerk aan de muur in small, medium of large.

Kleine kunst is ook eenvoudige kunst

Een vorm van kleine kunst kan heel kneuterig zijn. Wat dacht je van een tekening van je kind? Voor jou is het misschien een enorm kunstwerk, maar laten we eerlijk zijn: voor de rest van de wereld waarschijnlijk niet. Ben je nou ontzettend trots op een tekening van een van je kinderen? Wil je deze voor altijd bewaren? Denk er dan eens over na om het af te laten drukken op canvas. Je scant het eenvoudig in en behandelt het als een foto. In tal van afmetingen kun je de kleine kunst af laten drukken. En voor je het weet hangt jouw kleine kunst in enorm formaat aan de muur!

Kunst is subjectief

Kunst is een onderdeel van cultuur. Cultuur is weer een ander woord voor alles wat ons tot ontwikkeling brengt. Wat kunst is, is voor iedereen verschillend. De een ziet kunst als creativiteit, de ander vindt het de reinste geldverspilling. Ook is het zo dat wat jij mooi vindt, een ander kan laten gruwen. Het is dus maar net wat jouw persoonlijke mening en smaak is, of je iets mooi vindt of niet. En of iets grote of kleine kunst is. Je hebt hartstikke kunstig gemaakte schilderijen, maar dat wil nog niet zeggen dat je ervan houdt. En of je nu kleine of grote kunst aan de muur hangt, je moet het mooi vinden. En alleen dat is een belangrijk criteria.

Grote kunst van grootmeesters?

Of iets grote kunst is, dat ligt natuurlijk niet alleen aan je smaak. Kunst van grootmeesters wordt over het algemeen gezien als grote kunst. Als je kijkt naar beroemde schilders, dan is het nog steeds wel de vraag of de creaties van deze kunstenaars in jouw interieur passen. Een Rembrandt, Picasso of Vermeer is misschien prachtig, maar wellicht vooral aan de muur van een museum. Bovendien zijn de echte werken van grootmeesters voor de gemiddelde mens niet heel erg betaalbaar. Dan is het toch leuk dat van veel grootmeesters reproducties zijn, die meer binnen het bereik liggen. Zelfs kunst van zogenaamde grootmeesters kun je op deze manier in elke kamer ophangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *