fbpx

Hoe creëer je ruimte in een klein huis

hoe creer je ruimte in woonkamer

We beginnen met een tip: kijk goed naar de ruimte die je hebt. Als je klein woont, betekent dat niet direct dat je alles klein moet kopen. Door de meubels die je hebt multifunctioneel te gebruiken, ontstaat een woning waarin je alle ruimte optimaal benut.

Combineer groot met klein

Hoe creëer je ruimte in een klein huis bank met rolbakkenWil je bijvoorbeeld een grote bank? Zet dan niet ook een grote salontafel neer. Hetzelfde geldt voor een grote eettafel. Als jouw wens is dat je hele familie aan de tafel bij jou kan eten, dan is dat belangrijk. Kies dan bijvoorbeeld voor een kleinere bank. Of kies een uitschuifbare eettafel, die je alleen groot maakt als de visite er is. Ook is het heel slim om ruimte functioneel te gebruiken. Dus onder die grote bank zorg je dat je bergruimte hebt. Bijvoorbeeld omdat je spullen kwijt kunt in de bank (in het geval van een bank met een klep) of onder de bank (denk aan rolbakken waarin je je spullen kwijt kunt).

Opbergruimte

Heb je een kleine slaapkamer, dan zal je herkennen dat het grootste probleem opbergruimte is. Ook dit kun je functioneel inrichten. Maak grote lades onder je bed of plaats kastjes aan de muur boven je bed. Als je genoeg opbergmogelijkheden hebt, is het gemakkelijker om je woning opgeruimd te laten. En een opgeruimd huis is ruimtelijker dan een huis waar het een rommeltje is. Het is in een kleine slaapkamer niet de oplossing dan maar voor een kleiner bed te kiezen. Het is immers belangrijk dat je bed ruim genoeg is om er je rust in te vinden. Probeer in oplossingen te denken: gebruik de hoogte van de ruimte of maak dat de kast die je hebt zo diep is dat je twee stapels achter elkaar kwijt kan.

Licht = rust

hoe creer je ruimte in woonkamerIn het geval van een kleine badkamer geldt dat lichte tegels de ruimte groter doen lijken. Hetzelfde geldt eigenlijk in de woonkamer: door de muren licht te laten, creëer je ruimtelijkheid. Ook wanddecoratie kun je licht houden. Felle kleuren aan de muur komen op je af, natuurtinten maken dat de kamer meer rust uitstraalt. Natuurlijk hoef je niet de gehele kamer in het wit in te richten: je kunt voor de sfeer prima felgekleurde kussens op de bank leggen of door een frisse bos gekleurde bloemen de sfeer in huis halen.

Overzicht houden

hoe creer je ruimte in woonkamerMoet je het met één kamer doen om te wonen en te slapen, werk dan met afscheidingen. Je kunt een groot kamerscherm kopen of een echte scheidingswand. Het is slim om een verplaatsbare afscheiding te hebben. Zo kun je overdag het slaapgedeelte zo klein mogelijk maken terwijl je ’s nachts het woonkamergedeelte minimaliseert. Wat je ook kunt doen is een scheidingswand van glas installeren. Deze is dan wel niet te verplaatsen, maar door de doorzichtigheid maakt het de ruimte veel groter. Ook een spiegel heeft datzelfde optische effect. Tot slot kun je kiezen voor een hoogslaper. Zo kun je de ruimte absoluut optimaal gebruiken. In het gedeelte waar je normaal gesproken niet veel gebruik van maakt: de bovenste helft van je kamer, lig je nu te slapen.

 

Poliptix – wij maken je leven kleurrijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *