Heel veel mensen zijn gefascineerd door wolken. Er gebeurt van alles in de lucht en het continue veranderende beeld levert de mooiste foto’s op. De witte wolken steken prachtig af tegen een helblauwe lucht. Ook als het slechter weer is en de lucht minder blauw kunnen de wolken geweldig zijn. Wolken lenen zich bij uitstek voor het maken van een foto. En de mooiste druk je natuurlijk af op canvas!
Verzameld water
Laten we beginnen met wat een wolk eigenlijk is. Eigenlijk is een wolk niets meer of minder dan een grote verzameling water. IJskristallen of waterdruppels verzamelen zich in de atmosfeer en vormen samen wolken. Onder invloed van de natuurkundige processen en luchtstromingen verandert de vorm van de wolk continue. Daarnaast kan uit een wolk natuurlijk een verfrissende regenbui komen. Dit maakt dat wolken uniek zijn én zo leuk zijn om naar te kijken, je ziet er steeds iets anders in.
Dreigend en onstuimig
Wolken kunnen ook fascineren omdat ze onstuimig zijn. Zo kun je vast nog wel herinneren hoe de wolken eruitzagen toen er op een dag heel zwaar onweer dreigde. De lucht verandert dan als het ware in een grommend monster, met onheilspellende, donkere wolken. Ook de rest van de lucht mag er overigens zijn. Wat dacht je van de bliksem, van bloedrode zonsondergangen en van de sterrenhemel? Elke tijd van de dag heeft zijn charme en leent zich om vast te leggen. Van de lucht en zijn wolken krijgen we nooit genoeg!
De schaap en de draak
Je hebt verschillende soorten wolken. Zo heb je stapelwolken en bloemkoolwolken, maar ook aambeeldwolken en uiteraard schaapwolken. Het moge duidelijk zijn hoe de wolken aan hun naam komen. In een wolk kun je namelijk ontzettend veel vormen ontdekken. En je kunt er fantasie in gebruiken! Zo ziet de een schaap in een wolk terwijl een ander er eerder een draak in ziet. En heb je zin in koffie? Dan zou het zomaar kunnen dat je in de volgende wolk een kopje koffie ziet. Of juist een cocktail compleet met rietje en parasolletje.
Fascinatie voor wolken
Veel kunstenaars hebben wolken als inspiratiebron. Neem bijvoorbeeld Jacob van Ruisdeal, die bekendstaat om zijn indrukwekkende wolkenluchten. Ruisdeal was zo gefascineerd door wolkenluchten dat de wolken in de kunstwereld zelfs bekend staan als Ruisdael-wolken. Nieuwe ideeën en vormen ontstaan door naar de lucht te kijken. Diverse schilders zijn hem qua wolkenliefhebbers nagegaan. Niet voor niets hangen onze musea vol met schilderijen van landschappen, zeeën, bomen én wolken.
Schilderen of fotograferen
Natuurlijk kun je zelf aan de slag en de wolken op doek schilderen. Maar mocht je minder tijd en geduld hebben, dan kun je de wolken ook fotograferen. Met je allermooiste foto kun je een prachtige wanddecoratie maken. Wat dacht je van een foto van een helblauwe lucht met stapelwolken? Of juist dat ene wolkje dat lijkt op een schaap. Wolken zijn ongrijpbaar, dus het maken van dé juiste foto kan soms tijdrovend zijn. Of je hebt precies een gelukstreffer en staat de wolk er in een paar tellen prachtig op. Rest alleen nog het maken van een printje op canvas en het ophangen aan de muur.